Interpretatie van de mens op gedragingen van de hond.

Hoe vaak zeggen we niet "onze hond is lui" of "hij of zij hijgt en is moe van het uitlaten", "vandaag heeft ie geen zin", "onze hond zit in de pubertijd, hij is dwars en wil niks".

Zo kan ik nog wel 1000 voorbeelden aanhalen die ik dikwijls hoor tijdens de cursussen die ik verzorg. Deskundigen wijten het aan fases in het hondenleven, maar die termen wil ik u besparen.
Een voorbeeld, de pubertijd is gewoon een tijd waarin de hond probeert, door bepaalde aangeleerde patronen, een manier te ontdekken om hoger in de rangorde te komen staan en door zijn instinctief gedrag zijn interesse in andere honden toeneemt.

Feitelijk is de baas dan te 'saai, bezig met zijn hond. De baas dient meer uitdagingen aan te bieden, waardoor de hond toch enigszins de aangeleerde patronen op een andere manier beleeft. Ook is deze fase te wijden aan minder aandacht van de baas of het gezin, omdat de nieuwigheid er vanaf is en de dagelijkse dingen van het leven ook gewoon weer door gaan.

De ene hond is de andere niet en elk ras heeft zijn kenmerkende ras eigenschappen, waardoor elke hond een andere aanpak nodig heeft. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar elke hond is anders. Als honden konden praten was het geen kunst, maar onze viervoeters zwijgen als het graf en d.m.v. van lichaamstaal van de hond denken we enigszins iets te kunnen lezen van het gedrag van onze hond, maar wat er in het brein gebeurt is voor ons enkel gissen.

38 jaar ervaring leert mij dat hondenbezitters gewoontes aanleren die later erg vervelend kunnen zijn. Een mooi voorbeeld is dat mensen hun hond veelvuldig laten spelen met andere honden, waardoor er een gewoontepatroon ontstaat, maar waardoor mensen later zeggen tijdens de cursus “de hond volgt zo goed, maar als er een andere hond aankomt trekt hij mijn arm uit de kom”. Gek hè, altijd spelen en nu zegt mijn baas 'volg' en moet ik netjes meelopen. Nu zeg ik niet dat je je hond niet mag laten spelen, maar doe het in een regelmaat, omdat het anders een gewoonte wordt, waardoor zoveel problemen kunnen ontstaan. Spelen is leuk, maar mijn baas is nog veel leuker. Zo moet het zijn voor de hond.

Zorg voor een ultiem speeltje of snoepje die enkel bij de uitlaatbeurt gebruikt wordt, ben inventief en zorg voor uitdagingen, zoals een keer wat sneller lopen of bied een spel aan, waardoor de hond getriggert wordt.

Kort samengevat, verkeerde interpretaties van mensen op gedragingen van honden zijn gestoeld op eigen ervaringen en houdingen van mensen. Een hond is een dier wat houdt van structuur en uitdagingen, dus zorg dat je inventief en aandacht geeft aan je viervoeter, waardoor hij nog beter luistert en waardoor je nog meer met je luisterende hond er op uit kunt gaan.

Uiteraard verzorgen wij de cursussen, waardoor uw hond (nog) beter gaat luisteren.

Tot de volgende keer,

Marco van Hoof